Bridge Of Spies (2015)…recenzija

U vrijeme hladnog rata, americki advokat je regrutovan da brani Sovjetskog agenta tajne sile i kasnije da pomogne CIA u razmjeni zarobljenog americkog vojnika od strane Rusa.

Film je radjen po istinitom dogadjaju, sto daje jos vecu dozu drame jer mozemo predpostaviti da se to stvarno tako desilo. U biti, ako cemo biti iskreni, svako filmsko ostvarenje radjeno po istinitom dogadjaju izvrne stvarne dogadjaje, vise doda nego sto umanji sve u svrhu stvaranja vece drame i kako bi bila sto veca zarada filma-REALNOST.

Posto smo to razjasnili sada se mozemo vratiti filmu.

Rediteljsku palicu potpisiva niko drugi nego majstor Steven Spielberg, vjerujem da majstora ne treba posebno prestavljati. Glumacka postava nije nimalo losija, Tom Hanks pripada glavna uloga, Alan Alda (M*A*S*H, The Aviator) i ostali.

Sta da kazem, Spielberg je jos jednom pokazao svoju istinsku magiju na filmskom platnu, i na kraju je radjeno po istinitom dogadjaju a moja slabost su takvi filmovi. Film je jos jedna velika lekcija iz humanosti, i scenaristi su to docarali. Nada u humanost, nada da covjek moze promjeniti historiski tok na bolje, cista nesebicnot i sve to, moze nam samo Spielberg docarati na svoj svojstven nacin.

Volim ovakve filmove…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *