Sherlock (2010-)…serija

Zadnja u nizu serija koja je uhvatila moju paznju je serija Sherlock. Rijec je o modernoj adaptaciji kultnog detektiva Sherlock Holmes i njegovog vjernog prijatelja dr. John H. Watson. Autor djela o najpoznatijem svijetskom detektivu je Sir Arthur Conan Doyle.

Radnja serije se desava u danasnjem modernom Londonu, gradu ispunjenim misterijama, kriminalom i obmanama. Ulice su zive i pune pljackasa, ucjenivaca, krijumcara i seriskih ubica. Kada je policija nemocna u rijesavanju kriminala oni se okrecu detektivu Sherlock Holmes-u i njegovim ne konvencionalnim metodama dedukcije u rijesavnju problema. Pri tome mu pomaze dr. John H. Watson, doskorasnji vojnik.

Pitanje je jedno, da li sve to rijesavanje zagonetki i kriminala moze da bude dovoljno za Sherlock Holmes-a da bi se spasio od dosade?

U ovoj seriji glavne uloge tumace Benedict Cumberbatch kao Sherloc Holmes i Martin Freeman kao dr. John H. Watson. Benedict Cumberbatch imao je veoma zapazene uloge u filmovima poput Star Trek Into Darknes (tumacio je ulogu glavnog negativca Khana) ili u filmu Hobbit, vjerujem da mnogi ne znaju za to ali njegov glas je glas zmaja Smaug-a. Martin Freeman je takodjer glumio u Hobbit u ulozi nikog drugog nego nas omiljeni hobbit, Biblo Baggins.

 

2 thoughts on “Sherlock (2010-)…serija

  1. sowhat says:

    Odlična serija, Benedict je po meni najbolji Sherlock do sada. No, mene zanima kada će nova sezona? Negdje sam pročitala da će tek oko Božića…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *